duurzaamenergieFCEV / FCV

Variabele motorrijtuigenbelasting

In mijn werk kwam ik meerdere malen de vraag tegen wat nu te doen tegen de export van door de belastingbetaler gesubsidieerde hybride auto’s. Voertuigen die, zo wil het verhaal, vaak gekocht zijn vanwege hun gunstige fiscale eigenschappen, maar in de praktijk veel te weinig aan de laadpaal te vinden zijn. Vervolgens verdwijnen veel van die auto’s uit Nederland.

Ik kon maar een oplossing bedenken en dat is onderstaand model geworden. Ik heb dit gemaakt vanuit de vragen over en kritiek op de voormalige fiscale begunstiging van met name hybride voertuigen. Ik heb dit model dus niet geschreven met enige politieke overtuiging, puur op basis van praktische gronden, wel met als doel om ons Nederlandse wagenpark te verduurzamen. Op basis van het energielabel EN op basis van het aantal kilometers.

Vul in het GELE VELD  jouw aantal KILOMETERS PER JAAR in

[iframe src=”https://docs.google.com/spreadsheets/d/1nX36CAzHJqFQah5qzMTU0v184OejSSn0xPCCXazA7us/edit?usp=sharing” width=800 height=620]

Waarom?

Iemand die een grote, vervuilende, terreinwagen slechts een paar kilometer per weekend gebruikt om de kinderen naar voetbal te brengen en boodschappen te doen, is schoner bezig dan iemand die in een gemiddelde benzine auto 40.000 Km per jaar rijdt. Dat geldt ook voor diesels. Je kunt niet zonder meer zeggen, dat diesels slechter zijn dan benzine voertuigen. Dat is echt te kort door de bocht.

Bijtelling en bonus malus in de variabele motorrijtuigen belasting
klik hier voor de spreadsheet in Google Drive

Ik heb derhalve een model gemaakt met staffels (tredes) die gebaseerd is op het energie label. Dat is objectief. Het tweede is het aantal kilometers. Dat kan je in bovenstaand model zelf online invullen. Dan zie je het resultaat voor de verschillende auto’s. Ik heb ter illustratie een aantal voorbeelden van auto’s genoemd die in de bovenstaande categorieën vallen. Zowel de bijtelling voor de “zakelijke” rijder als de gevolgen voor de variabele motorrijtuigen belasting worden dan meteen duidelijk. Zo worden particuliere rijders dus beloond als ze de auto laten staan en als ze veel rijden worden ze gestimuleerd om in een groenere versie te gaan rijden. Dat is uiteraard ook beter voor de portemonnee. Bezitters van klassieke auto’s worden dan ook niet bestraft. Zij maken in de regel niet veel kilometers.

Praktisch

De kilometerstand wordt jaarlijks bij de APK genoteerd dus heel erg moeilijk uitvoerbaar is het niet. Net als bij kinderopvang toeslag en de hypotheekrente aftrek kan men per maand een voorschot betalen in de variabele motorrijtuigenbelasting die bij de volgende APK verrekend wordt op basis van het aantal werkelijk gereden kilometers. Heeft men het te laag ingeschat, dan betaalt men bij, anders ontvangt men terug. (bij energie rekening werkt het ongeveer hetzelfde).

Budget neutraal

Uiteraard beoogt dit model voor zowel de rijksoverheid als voor het totaal aantal belastingbetalers een budget neutraal plaatje neer te zetten. Dat is op dit moment echter niet geheel mogelijk. Bij het opstellen van dit model was niet bekend hoeveel van elk type auto met de specifieke energielabels er rondrijden. Dat is ondoenlijk.

Ten tweede is onbekend welk effect deze maatregel zou hebben op de keuze van autobezitters. Als het effect een sterke vergroening met zich meebrengt, waarbij bijvoorbeeld mensen in een benzine auto met milieulabel G massaal kiezen voor een alternatief met energielabel A, dan is dat natuurlijk geweldig nieuws voor de doelstellingen van “Parijs” en pure milieuwinst, maar de minister van financiën zal er minder gelukkig mee zijn.

Dat betekent, dat dit model met zijn tijd en de ontwikkelingen in de markt zal meegaan.